Po konzultácii s primátorom umožní Múzeum SNP kontrolovaný prejazd po svojej komunikácii

12.01.2013 Banská Bystrica

Múzeum SNP počas týždňa oznámilo zámer opätovne uzavrieť prejazd časťou Kapitulskej ulice vedúcou pred jej objektom, čím by došlo k zamedzeniu automobilového prístupu do vnútorného bloku Hornej ulice. Mesto Banská Bystrica chce vyjsť v ústrety obyvateľom a podnikateľom v centre mesta, a preto primátor Peter Gogola inicioval stretnutie s riaditeľom Múzea SNP Stanislavom Mičevom. Obe strany našli kompromisné riešenie.
„Dohodli sme sa, že k prvému februáru spustíme rezidenčný režim, ktorý bude následne kontrolovať Mestská polícia. Mesto je pripravené v situácii, keď nám to už poveternostné podmienky umožnia, vybudovať v tejto lokalite provizórnu komunikáciu. Tá síce nebude plnohodnotnou cestou, ale bude spevnenou komunikáciou, ktorá umožní vjazd do tejto lokality iným spôsobom, ako využívaním cesty a chodníka Múzea SNP,“ zhrnul výsledok piatkového pracovného stretnutia primátor Peter Gogola.
Na dosiaľ využívanej komunikácii v správe Múzea SNP platí zákaz vjazdu bez povolenia múzea. Po dohode riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva s primátorom Petrom Gogolom môžu dotknutí obyvatelia tejto časti mesta a podnikatelia, ktorí preukážu Múzeu SNP svoj trvalý pobyt alebo sídlo, respektíve prevádzku spoločnosti v uvedenej lokalite, samotné múzeum požiadať o bezplatné vydanie povolení k prejazdu. Mali by tak urobiť do 31. januára. Od 1. februára bude prejazd komunikáciou pred Múzeom SNP umožnený len vodičom s kartou vydanou múzeom, na čo bude dohliadať Mestská polícia.
Mesto Banská Bystrica malo v minulosti záujem o vybudovanie komunikácie okolo parku Múzea SNP. Pôvodne mala byť zahrnutá do projektu komplexnej obnovy miestnych komunikácií cez projekt PPP. Majetkové vysporiadanie pozemkov pod plánovanou komunikáciou sa ale mestu podarilo dokončiť až v čase, keď bol projekt PPP ukončený. Navyše finančné zdroje určené aj na výstavbu tejto novej cesty museli byť po rozhodnutí Mestského zastupiteľstva presunuté na odkúpenie mosta do priemyselného parku. V súčasnosti už mesto disponuje platným stavebným povolením na výstavbu tejto cesty, ale nemá k dispozícii finančné prostriedky, z ktorých by bolo možné túto investíciu pokryť.
V dotknutej lokalite má svoje objekty napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa, ale aj mestská organizácia ZAaRES či viaceré podnikateľské subjekty. Aj preto samospráva v jarných mesiacoch na mieste plánovanej komunikácie vykoná potrebné úpravy a spevní tento úsek štrkovým podkladom tak, aby bola nová čiastočne spevnená cesta prejazdná.
 
Filip Roháček
hovorca primátora mesta Banská Bystrica
 

Vyberte región